od Míša » pon črc 03, 2006 8:09 am
Jednodušše, jak ji připravuju já (většinou na těstoviny, ale lze použít na cokoliv):
Na olivovém oleji krátce orestuju nasekanou cibuli nebo jarní naťovou cibulku - může se nechat jen zesklovatět anebo osmahnout do zlatova dle libosti. Poté zaliju smetanou (sladkou nebo zakysanou = ligt - je řidčí), lze použít i rostlinné smetany - Rama dělá dobré. Do smetany pak buď rozdrobím Nivu nebo Hermelín, či nastrouhanou cihlu, anebo i tavený sýr. Prostě podle toho, co mám v lednici. Nesolím neb sýr je slaný dost. Na mírném plameni míchám, dokud se sýr nerozpustí. Pak už lze konzumovat. Pro obměnu je možno do omáčky přidat nasekanou pažitku, petrželku, šunku, drouboučké kostičky sterilizované papriky, plátečky malé cukety, rozmačkaný česnek atd.atd. Omáčku připravuju v teflonovém kastrůlku nebo pánvi, protože na teflonovém povrchu nehrozí připalování jako u jiných materiálů.