od master » pát zář 22, 2006 7:05 am
V remosce se dají přece dělat i jiné pochutiny, než sladkosti. Tzv. vše v jednom. Když jsem býval na chaloupce sám a nebyl tam ještě plyn, dělával jsem spoustu věcí v remosce. Šunkafleky počínaje (a byla i kurečka mňam) i tím, co lednice dala, konče.
Nejchutnější mňamka byla z nových brambor.
Remosku jsem vymazal máslem, syrové brambory jsem nakrájel na plátky a pokryl jimi dno.
Lehce osolil (můžeme lehce posypat mletou paprikou a pepřem) na ně vrstvu z plátků cibule, opět brambory, na ně nějaké maso, nakrájený vepřový bok, v nouzi i uzenina (ne však ta blátivá, z kostní moučky, tu ne! Ta je FUJ!) vrstvu pokrájeného kysaného nebo sterilizovaného zelí,
zbaveného vody, opět brambory, zelí, maso, brambory až do zaplnění remosky. Nic nezkazíme, posypeme-li vrchní vrstvu brambor mletým kmínem. Nahoru se dají kousky másla a přiklopíme.
Asi po 45ti minutách pečení to zalijeme sladkou smetanou a necháme ještě asi 10 minut. Když už to tak voní, že to nemůžeme vydržet, odklopíme remosku a jsme-li na to sami, bez spolustolovníků, kašlem na bonton a pustíme se do toho, aniž bychom špinili talíř. Přece ho pak
nebudeme mýt, že? No a zbytek se dá jíst i studený.
Nebo se to vrství bez masa, klidně i s nějakou zeleninou, paprikami, rajskými, nakrájeným česnekem i bez zelí a navrch se dají zdravá, kořením posypaná kuřecí stehna, bez ptačí nemoci, opět pokrytá kousky másla. Když už mají barvu, opět to zalijeme smetanou a necháme dojít. Je to rychlé, chutné a zvládne to každý kuchař amatér, jakým jsem i já.
Poznámka: po dobu pečení zlikvidujeme všechen nepořádek na stole, včetně špinavého nádobí, aby - až to dopečeme, byl čistý stůl. To pak chutná dvojnásob.