Víno se dá vyrobit prakticky z čehokoliv –
jablečné, jablečné s muškátovou trestí, hruškové, hruškové s jablky, rybízové z rybízu bílého, červeného a černého odděleně nebo ve směsi,
angreštové zvlášť z černých nebo žlutých odrůd nebo ze směsí obou, rybízové s menším množstvím angreštu,
třešňové, višňové, višňové s třešněmi, švestkové z pravých švestek i pološvestek, borůvkové,
ostružinové, ostružinové s malinami, malinové, šípkové i hroznové. A ani tím to nekončí - takže přidávám pár dalších zajímavých receptů:
Chlebové víno
Rozpis: 300 g chlebových kůrek, slupky ze 3 jablek, 1300 g cukru, dobře očištěná kůra z 1 pomeranče, vinné kvasinky (např. Portské) a živná sůl pro kvasinky
Postup: Do čisté pětilitrové láhve vložíme chlebové kůrky, přidáme omyté jablečné slupky a pomerančovou kůru. Vše zalijeme svařeným a vychladlým roztokem cukru a vody (3,5-4 l vody), doplníme rozmnoženými kvasinkami a živnou solí. Láhev uzavřeme buď jen celofánem, nebo použijeme kvasnou zátku. Necháme kvasit až dva měsíce.
Osvěžující víno z instantní kávy
Rozpis: 2 polévkové lžíce instantní kávy, 250 g rozinek, 1 kg cukru, 1 kávová lžička kyseliny citronové, 5 g kvasnicových živin, univerzální vinné kvasinky
Postup: Kávu, cukr a kyselinu citronovou dáme do kbelíku, přidáme nasekané rozinky a zalijeme 2,5 l vroucí vody. Dobře promícháme, zakryjeme a necháme vychladnout. Potom přidáme 2 l studené převařené vody, kulturu kvasinek a živiny, přikryjeme a po pět dní pravidelně promícháváme. Poté scedíme do demižonu (5 l) a dolijeme po spodní část hrdla převařenou vodou, nasadíme zátku s kvasným uzávěrem a necháme vykvasit. Když je víno stabilní, stočíme je do láhví. V letních dnech je velmi osvěžující.
Víno z květů černého bezu
Převaříme 3 l vody s rozpuštěným 1,20 kg cukru a necháme vychladnout. Přidáme 6-10 nepraných květů černého bezu a citron pokrájený na plátky (bez jader, ty hořknou), převážeme celofánem a dáme za okno (babička dávala na kredenc). Necháme šest týdnů kvasit a pak slijeme do láhví a uložíme do chladna a do temna. S ledem chutná jako cinzano
Rajčatové víno
Rozpis: 1 kg rajčat, 3 l vody, 0,16 g živné soli, 60 g cukru pro první dávku a 180-200 g cukru pro druhou
Postup: Zralá rajčata omyjeme, rozmačkáme, šťávu vylisujeme a hned přelijeme do kvasné nádoby. Neředíme! Do šťávy přidáme vzklíčené kvasinky, živnou sůl, první dávku cukru, přikryjeme a necháme zkvasit 2-3 dny. Za míchání pak vsypeme druhou dávku cukru, nádobu uzavřeme kvasnou zátkou a necháme v klidu kvasit. Zpozorujeme-li za dva až tři dny na dně usazený cukr, promícháme. Po vykvašení stočíme z kvasnic, necháme dva dny ustát a plníme do láhví.
Rýžové víno
Rozpis: 130 g rýže, 0,8 l vody, 330 g cukru, 1/2 lusku vanilky, 1/2 citronu, 0,21 g živné soli
Postup: Rýži přebereme, několikrát propláchneme ve studené vodě a po okapání vysypeme do kvasné nádoby. Zvlášť si připravíme roztok vody s cukrem, který povaříme s vanilkou a po vychladnutí do něj přidáme oloupaný citron bez jader, živnou sůl a vzklíčené kvasinky. Tímto roztokem rýži přelijeme a ponecháme ji v nádobě uzavřené kvasnou zátkou vykvasit. Po stočení a ustátí plníme do láhví.
------------
Výroba domácích ovocných vín (recept od zahrádkáře)
Vína vyrábím z rybízu (červeného, bílého, černého), ostružin, višní, bezinek, josty, trnek, angreštu, hrušek a jablek. Používám krystalový cukr (nejlépe hrubozrnný).
Zákvas: 1 l vody, 0,25 kg cukru, 3 dcl ovoce (červený rybíz v teplém prostředí 20-25 °C nebo za oknem na sluníčku), za 14 dní začne kvasit. Při výrobě dalšího druhu vína použiji jako zákvas 2-3 dcl rozkvašeného ovoce z předchozí výroby vína.
Výrobní postup pro 10 l vína: Vyrábím z uvedeného ovoce postupně, jak dozrává. Ke kvašení používám desetilitrový demižon. Začínám rybízem, nejlepší je směs červeného a černého v poměru 2:1. V nádobě vodou rybíz odstopkuji a opláchnu 3 l bobulí – použitou vodu přecedím přes silonovou tkaninu a naliji s ovocem do kvasné nádoby. Ve vodě rozpustím 2 kg cukru, roztok naliji do tří čtvrtin objemu nádoby (při bouřlivém kvašení by nádoba přetekla), přidám asi 2 dcl ovocného zákvasu, řádně promíchám (dolévaná voda musí být vlažná), uzavřu silonovou tkaninou a dám do teplého prostředí (asi 20-30 °C). Do týdne začne kvasný proces. Po šesti týdnech nálev přecedím, abych jej zbavil ovoce, doplním asi 0,4-0,6 kg cukru rozpuštěného ve vlažné vodě, nádobu doliji asi 20 cm od vrcholu a uzavřu ji silonovou tkaninou. Po několika dnech se na povrchu objeví bílý pásek, což je známka, že kvašení pokračuje a trvá 30-40 dní. Čistý nálev hadičkou přetáhnu, abych jej zbavil kalu u dna, víno vrátím do čistého demižonu, který zazátkuji a nechám v klidu do konce roku. Pak víno postupně stáčím ke konzumaci.
Výroba vín z jádrovin: Klasicky vyrobený odkalený mošt, možno přidat maximálně 10 % vody, 2 dcl zákvasu z posledního vyrobeného vína, cukr asi 1,6-2 kg dle cukernatosti použitého ovoce. Ostatní postup je stejný jako u bobulovin. Při prvním stáčení, je-li víno mdlé chuti (hrušky), lze dochutit kyselinou citronovou. Nejlepší je použít směs jablek a hrušek.
Vína v ročním množství 100-150 l vyrábím z plodů zahrádky již více jak 35 let, víno mívám suché či polosuché a s alkoholem 13-16 %, (jeho výše závisí na cukernatosti ovoce nebo na množství přidaného cukru). Vína také vzájemně mísím, čímž získávám jiné chutě i jiné barvy.
Šípkové víno
Rozpis: 1 kg čerstvých šípků, 3 l vody, 80 dkg cukru, kvasinky
Postup: Šípky opláchneme, případně rozdrtíme, dáme je do demižonu, zalijeme vlažným nálevem z vody svařené s cukrem, přidáme vzklíčené kvasinky a nádobu uzavřeme kvasnou zátkou. Po třech až čtyřech týdnech víno stáhneme do čisté nádoby, necháme dokvasit a pak teprve plníme do láhví. Ze zkvašených šípků lze s přídavkem čerstvých nebo sušených šípků připravit víno ještě jednou.
Víno z lipového květu
Rozpis: 3 hrsti lipového květu (i sušeného), 1 kg cukru svařeného ve 4 l vody (nebo část cukru nahradit medem, 1 citron, vinné kvasinky.
Postup: Lipový květ spaříme svařeným cukerným roztokem a přidáme na kolečka nakrájený citron bez jadérek. Vychladlou směs pak nalijeme do kvasné nádoby, přidáme kvasinky a necháme týden kvasit. Láhev uzavřeme gázou. Po týdnu přecedíme a buď dáme dokvasit do nádoby s kvasnou zátkou, nebo je-li kvašení ukončeno, stočíme do láhví. Víno ale také můžeme ihned konzumovat.
Rady pro výrobu domácího vína
* Pokud vyrábíme jakýkoliv druh ovocného vína, ovoce musíme dobře očistit a oprat.
* Vodu používáme převařenou.
* Kvasinky koupíme v drogerii (ale ne ve všech je prodávají) nebo v prodejných zahrádkářského svazu.
* Kvasinky nejsou nutné, na 10 l obsahu stačí 4-5 tmavých kůrek chleba.
* Ovoce je dobré nechat ve vodě rozvařit na kaši. Směs dobře promícháme a po 2-3 dnech dáme do demižonů.
* Nádoby neplníme až po okraj, protože obsah při kvašení vzlíná.
* Pokud použijeme kvasnou zátku, hadička musí být dostatečně nad hladinou, aby se neucpávala.
* Konec kvašení poznáme podle toho, že je hmota u dna a kvasná zátka v klidu.
* Víno v láhvích ukládáme vždy naležato, aby zátka nevysychala a dobře držela.
Pampeliškové víno
Dva litry květů (asi 1 kg) svaříme krátce ve čtyřech litrech vody. necháme 24 hodin stát. Potom procedíme přes látku, znovu přivedeme do varu, přidáme 1,5 kg cukru (písek, krystal) a necháme vychladnout. Dáme do čtyř až pětilitrové láhve. Přidáme 1 dkg droždí, 20 kuliček jalovce, na špičku nože mletý zázvor, kůru z celého, dobře omytého citronu, 2 kolečka celého citronu, hrst hrozinek a trošku pomerančové kůry. Dále vložíme kůrku až dvě (tmavé) chleba. Kvasíme asi 8 týdnů a pak stáčíme do láhví.
Fíkové víno
1 kg fíků pokrájíme na kousky a dáme do nádoby. Svaříme 0.80 kg pískového cukru se 3 l vody a vlažné nalijeme na fíky. Přidáme 1 dkg droždí, 1 dkg kyseliny vinné a nádobu převážeme papírem. Dáme ke zdroji tepla a každý den nádobu promícháme. Po 14 dnech stáhneme víno hadičkou do jiné sklenice a povázané dáme do chladna. Asi po 4-6 týdnech stáčíme do láhví. Do zbytku fíků dáme totéž do na počátku a vyrobíme stejným způsobem druhák.
Kukuřičné víno
0,5 kg pročištěné drcené kukuřice (nebo kukuřičného šrotu) vysypeme do čtyřlitrové láhve a přidáme roztok 1,5 kg pískového cukru v potřebném množství vody tak, aby se použitá láhev doplnila. Roztok převaříme a necháme zchladnout. Přidáme 2 dkg droždí. Ovážeme celofánem, který propícháme špendlíkem. Necháme 10 dnů v klidu stát. Potom scedíme přes plátno a do tekutin přidáme karamel. Promícháme, stáčíme do láhví a necháme asi 5 dní stát. Pak můžeme konzumovat.
Pelyňkový vermut
V jakémkoliv dokvašeném vínu (šípek, trnka) necháme vylouhovat směs tohoto koření: 12 g sušeného pelyňku, 8 g zeměžluči, 16 g pomerančové kůry, 10 g puškvorce, 2 g skořice, 1 g hřebíčku, 1 g koriandru, 20 g utlučených hořčičných semínek a půl lusku vanilky (vše v suchém stavu). Vložíme do řídkého látkového sáčku a ponoříme do připraveného vína asi do třetiny shora), necháme vylouhovat 3-4 týdny. Množství koření stačí na 10 l vína.