Kixxi, seriál, který jsi popisoval, jsem samozřejmě také hltal s otevřenou pusou a nenechal jsem si ujít žádné jeho pokračování. A je jen škoda, že od té doby se nevytvořilo nic podobného, třeba i na jiné téma. Ještě teď, po mnoha létech, vybavím si pana doktora, jak tam sedí v koženém sáčku, v kamuflovaném otevřeném okně ve studiu, a zaníceně vykládá.
Vezmi si, kolik zbytečného prostoru dostává ve sdělovacích prostředcích skutečný brak, filmy počínaje a iracionalitou to konče. A právě proto dělají skeptici velmi záslužnou práci – i když, jak už jsem se zmínil, nedostává se jim tolik potřebného prostoru k osvětě, jako těm, kteří hlásají bludy.
Teď by mě mohl vzít kdokoli za slovo a zeptat se, jak rozliším blud od racionality.
A přitom je to tak jednoduché. Uvažovat logicky, využít mnohdy jen základních znalostí ze školy z oblasti fyziky, elektrotechniky, chemie atd. A pokud jsi trošku dál, pokud máš vyšší rozhled a znalosti v těchto základních oborech, nemůže tě nachytat nějaký domácí vynálezce, který se schovává za učené pojmy, kterým mnohdy ani sám nerozumí. Ale i tací žijí mezi námi.
Už jednou jsem tu, asi před rokem, psal třeba o takové paní Průchové. Akademické malířce. To byla také bomba.
Předpokládám, že tato paní má příslušné vzdělání a že oproti mně, umí malovat. Ona se ale zpronevěřila svému povolání, které jí asi dost nevynášelo a začala nám fušovat do vf techniky. Vymyslela si nějaké pomalované papírové nálepky, které měly, po nalepení na mobil, stínit či omezovat vf vyzařování. Za cenu „pouhých“ asi 400 Kč měly chránit uživatele mobilů. To je kšeft, co? Lepší než malovat obrázky.
Když se ta paní dozvěděla o tom, že byla skeptiky „oceněna“, a tím prý zesměšněna, podala na ně trestní oznámení. Já být soudcem, tak ji pošlu do blázince. A teď mi řekni, jak se s takovými lidmi slušně vypořádat? Jak je vyprovodit do patřičných mezí? Jak a hlavně kdy a kde ve kterém médiu vysvětlíš nějaké babičce z Kotěhůlek, že to, co si koupila, že je podvod?
Jednou mě „dostala“ jedna firma, která nabízela tzv. odvlhčovače zdiva – a teď čti pozorně „…přístroj vyzařuje
pouze kladné náboje krátkou anténkou
asi 50 cm na
kmitočtu 10Hz, což
je kmitočet Země a
působí tím na molekuly vody ve zdivu…“. Jen v této větě je pět rozporů.
Dále se mluví o tom, že jeho výkon je velmi nepatrný a že neodebírá ze sítě skoro žádný proud. A cena? Jen 50 000 Kč. No nekup to!
Nebo před léty – to jsem byl na mrtvici, když jsem viděl v naší veřejnoprávní TV toho chlapa (jeho jméno netřeba si pamatovat), s dlaněmi obrácenými k národu a asi 5 minut se nedělo vůbec nic, jen on „léčil“, on „vyzařoval energii“.
Já jsem si říkal, panebože, vždyť v té televizi ho snímají kameramani, sedí tam technici s vysokoškolským vzděláním, lidi, kteří znají víc, než jen školní základy, jak mohou něco takového pustit ven??? A národ na to čuměl…
Kixi, já bych ti mohl vyprávět o dalších a dalších, o celé plejádě podvodníků jak u nás, tak ve světě, o „vynálezcích“ v různých oborech, kteří tahají peníze z hloupých lidí. A o to tu jde. Sisyfos má velmi široké pole působnosti a spolupracuje s mnoha zahraničními kluby skeptiků. Nechápu proto, jak někdo může prohlásit, že skeptici jsou k smíchu. Snad tou nejznámější oblastí je astrologie, biotronika, numerologie, dále přes různé alternativní obory až třeba k tzv. dnes modernímu ekologickému zemědělství a další a další. A je logické, že pro každý obor mají ve svých řadách mnoho vzdělaných spolupracovníků, kteří mají nejen znalosti, zkušenosti, ale také prostředky na úrovni, kterými lze ten či onen blud odhalit. Potíž je však v tom, že se jim nedostává tolik potřebného prostoru jako šarlatánům a proto šarlatánství táhne a kvete. Šarlatánství dělá médiím sledovanost, koláče. Šarlatánství vydělává peníze.
Uf, to jsem toho zase nakecal.
Já už se však na mnohé dívám s úsměvem a říkám si, že ONI (ti podvodníci) chtějí také žít…